pondělí 31. května 2010

Záchrana lvů a paviána z bolivijského cirkusu

Organizaci Animal Defendres International (ADI) se právě podařilo dosáhnout cíle své pozoruhodné kampaně. ADI osvobodila čtyři lvi a jednoho paviána z děsivých podmínek bolivijského ex-cirkusu. Lvi dnes začínají nový život v renovovaném útočišti v Kalifornii. Byl zde pro ně připraven zbrusunový výběh a odhodlaní lidé, kteří budou dělat vše pro jejich blaho. ADI financovala celou záchranou misi a bude financovat péči o lvi po celý jejich život.

Celou záchranou misi doprovází známá herečka Jorja Fox, která je již léta odhodlanou ochránkyní zvířat. Vyvrcholení můžete shlédnout pod textem. Diář z celé záchranné mise nepřehlédněte na tomto odkaze: adirescuediary.com.



V Bolívii jsou již dnes cirkusy se zvířaty prakticky zakázany. Zákon o zákazu použivání zvířat v cirkusech byl v Bolívii schválen v roce 2008. Podle bolívijských pravních předpisů vejde tento zákaz v platnost v červenci 2010.

sobota 29. května 2010

Sloni v cirkusech


Tréning a tragédia - Slony v cirkusoch from Anti Copyright on Vimeo.

Za kulisami, trenér slonů Tim Frisco učí rádoby trenéry jak být dominantním slonům a jak je donutit, aby vykonávaly cirkusové triky. "Zatni do nich ten hák. Když je budeš slyšet křičet, můžeš si být jistý, že máš jejich pozornost." Slon troubí v agónii, když mu Frisk tzv.bullhooks, což je ostrý železný hák se špičatým koncem, roztrhne jeho citlivou kůži. Frisco, trenér slonů v cirkuse Carson a Barnes, se naučil tomuto řemeslu od svého otce, který je bývalým trenérem pro cirkusy Ringling Bros. a Barnum a Bailey Circus.

Faktem je, že zvířata přirozeně nejezdí na kolech, nestojí na svých hlavách, nebalancují na míčích a neskákají přes ohnivé kruhy. Abyste je donutili vykonávat tyto matoucí a fyzicky nepohodlné triky, trenéři používají biče, úzké obojky, náhubky, elektrické bodáky, háky a jiné bolestivé nástroje tohoto řemesla.

Tleskáme artistům na vysunutých hrazdách, žonglérům, klaunům, chodcům po lanech a akrobatům. Ale nechme zvířata napokoji. Švédsko, Rakousko, Kostarika, Indie, Finsko a Singapur zakázaly nebo omezily využívání zvířat v zábavným průmyslu - je načase, aby USA (a Slovensko a Česko) udělali to samé!

Zdroj: www.stopcirk.tk.

sobota 22. května 2010

Španělské vepříny - hrůza, děs a utrpení

Organizace Animal Equality představuje jednu z nejrozsáhlejších rešerší (viz. trailer pod textem), která kdy byla provedena za zdmi vepřínů. Za dobu více než dvou let (od srpna 2007 až do května 2010) zdokumentovalo šedesát aktivistů děsivý život prasat ve 172 španělských vepřínech. Španělský agrobyznys každý rok představuje utrpení a smrt pro více jak 40 miliónů prasat, tím je čtvrtým největším na světě (po USA, Číně a Německu).


Trailer del documental "Granjas de Cerdos: Una investigación de Igualdad Animal" from Igualdad Animal on Vimeo.

Během rešerše byly kamery Animal Equality svědky rutinních násilností ze strany zaměstnanců vepřínů, ať už se jednalo o kastraci selátek a uřezávání zubů bez anestetik, vpichování prstů do očí či kopání do zadnice dospělých prasat, aby je přinutili stát nebo chodit, či zabíjení selátek praštěním o beton. Nespočetně scén kanibalismu, trýznivé onemocnění prasat nebo živá prasata na hromadě mrtvol, tohoto byly také svědky kamery Animal Equality.

Záběry z rešerše naleznete na www.vimeo.com/channels/granjasdecerdos.

Fotografie naleznete na www.flickr.com/photos/igualdadanimal/collections/72157605815420541/.

Více čtěte na animalequality.net/news/pig-farms-animal-equality-reveals-living-hell-spanish-farms.

Jak pomoci?

Nepodporujte svými pěnězi tento krutý bysnys, přejdětě na vegetariánský nebo veganský způsob stravování. Jen tím, že nebudete podporovat svými penězi toto odvětví, nebude existovat.

čtvrtek 20. května 2010

Kašny ve Švédsku přes noc obsadili norci

V noci na dnešek umístili ochránci zvířat z organizace Djurrattsalliansen (Aliance za práva zvířat) přes 40 norků do kašen ve 25 městech po celém Švédsku. Vedle norků postavili cedule s nápisem "Norci chtějí žít ve vodě, ne v klecích". Podívejte se na fotografie.

Ochránci se snaží upozornit na fakt, že norek je napůl vodní živočich, který ve volné přírodě žije v blízkosti vod a odepřením přístupu k vodě na farmách velmi trpí. Například v nově přijatých standardech pro chov tzv. kožešinových zvířat v Německu (z r. 2006) je stanoveno, že norek musí mít k dispozici vodní nádrž. To ovšem v praktické rovině není reálné a ve svém důsledku toto nařízení znemožňuje jejich chov. Na farmách nelze uzpůsobit podmínky pro chov tzv. kožešinových zvířat tak, aby odpovídaly jejich etologickým potřebám a aby zvířata netrpěla.

Ve Švédsku funguje v současné době okolo 75 farem s chovem norků. Kvůli kožešinám zde zahyne přibližně 1,5 milionu norků a 2 000 činčil ročně. Například lišky se ve Švédsku již delší dobu nechovají, neboť zde byly v roce 2001 velmi zpřísněny standardy pro jejich chov, který se za nových podmínek již nevyplatí. Nyní se švédské organizace na ochranu zvířat snaží prosadit zákaz chovu všech tzv. kožešinových zvířat. I Vy můžete přispět - stačí podepsat elektronickou petici.

Zdroj: www.protisrsti.cz

úterý 18. května 2010

Mizící chráněný rys ostrovid

"Že se někteří myslivci v lese chovají jako pytláci, to už jsme v našem pořadu dokázali. Taky jsme už ukázali, že myslivec sice míří na prase, ale skolí psa. A i pak trvá na tom, že mířil na prase. Teď se ukazuje, že v naší přírodě ubývá rysů. Ubývat by jich ale nemělo. Rys nemá v lese přírodního nepřítele. Vysvětlení přinesl průzkum vědců Akademie věd. Chráněnou šelmu loví samotní myslivci. Vidí v ní totiž konkurenta. A co na mluvčího mysliveckého svazu? Drží se osvědčeného pravidla - co oko nevidí, srdce nebolí."

Těmito slovy začíná pořad Reportéři ČT, který nesmí nikdo přehlédnout. Vidět jej můžete online na www.ceskatelevize.cz/program/10252560923-10.05.2010-21:20-1-reporteri-ct.html.

úterý 4. května 2010

Kampaň za zastavení používání primátů v rámci projektu Mars 500

Moskevský institut pro biomedicínské problémy (Moscow Institute for Biomedical Problems - IBMP), společně s partnerskou Evropskou kosmickou agenturou (European Space Agency - ESA) má pravděpodobně v rámci projektu Mars 500, jehož konečný cíl je posílat lidi na Mars, v úmyslu používat opice ke stimulaci vesmírného záření. Informovala o tom dnes organizace Animal Defendres International (ADI).

V rámci projektu Mars 500 mají být makakové dlouhodobě ozařováni (toto zahrnuje i smrtelné ozařování), ponecháváni dlouhodobě ve stavu beztíže, v izolaci, o nepřirozené dietě a vystavováni dalšímu špatnému zacházení. Cílem těchto experimentů je prozkoumat účinky "vesmírného" záření na délku života opic, stejně jako riziko vzniku rakoviny. V pozdější fázi tohoto projektu má Rusko dokonce v plánu dostat opice na Mars.

Kampaň Animal Defenders International

Umberto Guidoni - bývalý poslanec Evropského parlamentu a bývalý astronaut NASA a ESA - v roce 2008 začal podporovat kampaň Animal Defendres International proti používání primátů v projektu Mars 500, když vyzval ředitele ruské Federální kosmické agentury, zda by nebylo dobré nahradit kruté pokusy na opicích, jinými technikami, které má Mezinárodní vesmírná stanice (International Space Station - ISS) na palubě. Výzva Animal Defendres International však nebyla vyslyšena. ADI - společně s Anti Dierproeven Coalitie (ADC) - proto nyní zvýšila své síly k zastavení těchto pokusů. Obě organizace již tento rok organizovaly protest v průběhu konference ESA v Nizozemsku a písemně požádaly ESA, aby přestala s krutými experimenty. Dalšími kroky ADI a ADC bude snaha zastavit financování projektu Mars 500 evropskou vládou a snaha o zajištění nahrazení pokusů na opicích humánní metodami.

Evropská Unie nyní dokončuje novelizaci směrnice 86/609 ECC, která by měla zvýšit standarty životních podmínek zvířat v evropských pokusných laboratořích. Velkým zájmem novelizace této směrnice je omezit používání primátů. Směrnice - jak bylo dohodnuto v prosinci 2009 - uvádí, že: "Používání nelidských primátů pro pokusné účely je největší obavou veřejnosti. Proto používání nelidských primátů by mělo být povoleno pouze v důležitých biomedicínských výzkumech ve prospěch lidí, pro které neexistují metody bez používání zvířat." Vzhledem k tomu, že existují metody bez použití zvířete pro experimenty projektu Mars 500 a nejsou tyto experimenty zásadně ve prospěch lidských bytostí, neprošel by tento projekt etickými otázkami novelizovaných právních přepisů Evropské Unie.

Take Action

Please write a polite letter for the attention of Igor Ushakov, Director of the Institute of Biomedical Problems RAS, Address: 76-A Khoroshevskoe highway, 123007 Moscow, Russia. Email: iushakov@imbp.ru.

Please also write a polite letter to Jean-Jacques Dordain, ESA Director General, ESA Headquarters, 8-10 rue Mario Nikis, 75738 Paris Cedex 15, France.

Ask them to reconsider their support for these horrific experiments.

Zdroj: www.savetheprimates.org