sobota 31. března 2012

Úloha pokusů na zvířatech v lékařství

„Odpradávna se člověk pokouší léčit onemocnění a zranění a odsouvat smrt. Významným zdrojem poznatků mu přitom bylo především pozorování zdravých a nemocných lidí a zvířat. K tomu se přidávaly intuitivní poznatky a zkušenosti s léčebnými účinky rostlin a nerostů. V některých epochách hrála významnou roli ana­tomická vyšetření zemřelých, která byla ale v různých obdobích z náboženských důvodů zakazována. Ve všech kulturách vyzdviho­vali lékaři a léčitelé význam prevence nemocí skrze správnou výživu, vyvarování se škodlivin a vyrovnání psychických a fyzických sil v člověku. Vyskytující se nemoci se pokoušeli léčit přípravou nejrůznějších léčiv, většinou přírodního původu. 

Chirurgické zákroky byly běžnou záležitostí ve všech obdobích, přičemž již v antice byl pacient uváděn do stavu bezvědomí pomocí halucinogenních a uspávacích bylin. Nejdůležitějším cílem lékařských škol a akademií bylo sbírání a předávání znalostí, jak zacházet s nemocemi. V určitých obdobích se ale také objevo­vali lidé, kteří se snažili skrze pokusy na zvířatech, vězních či válečných zajatcích ukrást přírodě její tajemství. Úloha těchto násilně získaných znalostí byla ve vývoji medicíny minimální. Až do 19. století se většina lékařů a léčitelů řídila zásadou „Nil nocere“ – především neškodit. Proto se sotva zabývali otázkou, zda by poznatky ze studia zvířat s uměle navozenými nemocemi nebo poraněními mohly být využity v humánní medicíně.“

Těimito odstavci začíná jeden velmi zajímavý článek s názvem „Úloha pokusů na zvířatech v lékařství“ autora Dr. Bernharda Rambecka. Dr. Bernhard Rambeck je místopředse­dou německé organizace Ärzte gegen Tierversuche (Lékaři proti pokusům na zvířatech) a od roku 1975 pracuje jako vedoucí výzkumného oddělení severoněmeckého centra pro léčbu epi­lepsie v oblasti klinické farmakologie léčiv proti epilepsii. Článek byl vydán ve zpravodajích organizace Svoboda zvířat v první polovině loňského roku viz. Zpravodaj I/2011 str. 3 až 4 a Zpravodaj II/2011 str. 3 až 4.

pátek 23. března 2012

Švýcarsko přijalo zákaz držení delfínů a velryb v zoologických zahradách a mořských parcích

Ve Švýcarsku byl v úterý přijat zákaz držení delfínů a velryb v zoologických zahradách a mořských parcích, a ve středu se senát rozhodl pro zákaz dovozu všech kytovců. K této velkolepé události došlo po veřejném pobouřením, když v létě loňského roku v zábavném parku Land Conny došlo k úmrtí dvou delfínů. Úmrtí těchto delfínů předcházelo úmrtí dalších osmi delfínů v zajetí během pouhých tří let.

Je smutné, že i nadále tři delfíni skákavý jsou uvězněni ve Švýcarsku, a je hlášeno, že tento park, v němž jsou delfíni vězněni, bude provozován jako obvykle letos v létě. Po posledním rozhodnutí senátu, však tato zvířata nemohou být nahrazena jinými delfíny.

V mnoha zemích po celém světě je v zábavném průmyslu zacházeno s delfíny jako s otroky. Přesto je dnes jejich odchyt ve volné přírodě a uvěznění v nádržích obecně považováno za nepřijatelné.

Ve volné přírodě mají delfíni teritoria v pásmu dlouhém až 300 km a mohou uplavat až 1076 km za 20 dnů. Kosatky se mohou ponořit do hloubky 60 metrů a cestovat na vzdálenost 160 km za jediný den. Delfíni a kosatky mají komplexní sociální struktury a jsou na vrcholu potravního řetězce.

Život v zajetí v chlorované vodě, modře natřené nádrže vyvolává u kytovců deprese, nemoci a předčasnou smrt, někdy sebevraždu. Rick O'Barry, který se stal hlavním cvičitelem delfínů pro televizní seriál Flipper a našel způsob, jak se s delfíny dorozumívat, jak je naučit, co mají dělat a díky jeho práci získal poté seriál Flipper popularitu, popsal v dokumentu „The Cove“ smrt jedné delfínky zneužívané v seriálu Flipper se slovy: „Byla opravdu nešťastná, cítil jsem to, viděl jsem to, v mém objetí spáchala sebevraždu. Sebevražda je silné slovo, ale musíte pochopit, že delfíni a velryby nedýchají automaticky bez přemýšlení jako my lidé. Každý nádech je řízen vědomím. Kdykoli se jejich život stane neúnosným, mohou ho ukončit tak, že se již nenadechnou. A v této souvislosti používám slovo sebevražda. A ona to tak udělala. Doplavala do mého náručí, podívala se mi přímo do očí, nadechla se... a už se nenadechla podruhé.“

(Dokumet „The Cove“ by měl každý shlédnou. Možná tak pochopí co se skrývá za životem kytovců v zajetí a pozná, jak se Rick O'Barry po zmíněné tragédie zcela změnil a ihned přestal s drezurou delfínů.)

Zdroj: http://www.swissinfo.ch/eng/swiss_news/Dolphins_no_longer_to_be_kept_in_captivity.html?cid=32293912, http://www.animalequality.net/news/372/great-week-dolphins-switzerland

pátek 16. března 2012

Ten Váš nóbl kožich

"That Fancy Furcoat of Yours" (Ten Váš nóbl kožich) je norský dokument o kožešinovém průmyslu, který v roce 1977 natočili Bredo Greve and Svein Krøvel pro švýcarskou organizaci "European Committee for the Protection of Seals and other fur Animals" (Evropská komise pro ochranu tuleňů a dalších kožešinových zvířat). Film byl natočen převážně potají na jedné z kožešinových farem poblíž Osla. I přes pozitivní odezvy, však nebyl mnohokrát zveřejněn až doposud, kdy jej můžete zhlédnout na YouTube (s anglickými titulky).

Ačkoliv byl film natočen v 70. letech, podává vcelku dobrý obraz i o současném kožešinovém průmyslu. Od doby vzniku snímku se v této oblasti totiž příliš nezměnilo. Dokument mapuje v podstatě celý proces vzniku kožešiny - od narození mláďat přes život tzv. kožešinových zvířat na farmách až po aukce, kde se "kvalitní kožešiny" draží a prodávají zájemcům k dalšímu zpracování.

Film je mimo jiné "výjimečný" také v tom, že odkrývá realitu posledních chvil tzv. kožešinových zvířat - ukazuje, jak probíhá jejich zabíjení (lišky se zabíjejí elektrošoky, norci udušením v plynu či zlomením vazu). Takové záběry jsou většinou velmi "vzácné", protože žádný zástupce kožešinového průmyslu samozřejmě nechce, aby se kdy dostaly na veřejnost.

Více informací o problematice kožešin najdete na www.protisrsti.cz.

Převzato z www.svobodazvirat.cz/novinky/staronovy-film-o-kozesinovem-prumyslu.htm.

Aktualizace stránky o pokusech na zvířatech

Byl aktualizován a přepsán článek o pokusech na zvířatech viz. http://zachrana-zvirat.blogspot.com/p/pokusy-na-zviratech_14.htm.

pátek 9. března 2012

Estée Lauder, Avon a Mary Kay žalovány za podvádění amerických spotřebitelů

Eagan Avenatti, LLP (advokátní kancelář) oznámila podání žaloby proti kosmetické společnosti Estée Lauder, Avon Products a Mary Kay jménem amerických spotřebitelů oklamaných falešnými a závádějícími prezentacemi týkajíce se testování na zvířatech výrobků těchto kosmetických společností.


V žalobě je uvedeno: Estee Lauder, Avon a Mary Kay záměrně oklamali spotřebitele nepravdivým tvrzením, že jejich výrobky nejsou testovány na zvířatech, i když tyto společnosti ve skutečnosti dobře věděli, že začali testovat různé své výrobky na zvířatech. Stížnost dále uvádí, že tyto společnosti záměrně uvedly americkou veřejnost v omyl tvrzením, že jejich produkty jsou "bez krutosti" ve stejné době, kdy se zavázaly testovat na zvířatech, aby mohly prodávat své produkty v Číně a přijít si tak na stovky milionů dolarů na čínském trhu.

Žaloba se snaží zastoupit více než 1 000 000 spotřebitelů a požaduje více než 100 milionů dolarů jako trest a náhradu škody. 16. února 2012 organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) oznámila, že Estee Lauder, Avon a Mary Kay byly odstraněny se seznamu společností, které netestují na zvířatech poté co bylo zjištěno, že společnosti testují na zvířatech.

"Přesto, že to může mít ekonomický význam pro společnost při pokračování prodeje v Číně, neměli by se tyto prodeje uskutečnit na úkor základních principů." - uvedl Michael Avenatti z Eagan Avenatti, LLP. "Estee Lauder, Avon a Mary Kay měly být otevřeny a upřímné k americké veřejnosti a říct pravdu - že prodej a zisky jsou pro ně důležitější, než odmítnutí provádění testování na zvířatech."

Zdroj:  http://www.marketwatch.com/story/eagan-avenatti-llp-announces-100-million-fraud-lawsuit-against-cosmetic-companies-estee-lauder-avon-and-mary-kay-over-false-and-misleading-claims-relating-to-animal-testing-2012-02-29 (http://www.thedogfiles.com/2012/03/02/100-million-lawsuit-against-estee-lauder-avon-and-mary-kay-over-false-claims-about-animal-testing/)

Seznam organizace PETA se společnostmi, jež testují na zvířatech viz. http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdotest.pdf. A seznam organizace PETA se společnostmi, které netestují na zvířatech viz. http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdonttest.pdf.

Seznam netestované kosmetiky na zvířatech, společně s dalším informacemi naleznete na www.netestovanonazviratech.cz.

středa 7. března 2012

Investigace BUAV odhaluje utrpení na laoských farmách s opicemi

Britske unii za zrušení vivisekce (BUAV) se podařilo odhalit další krutý obchod s opicemi v mezinárodním vivisekčním průmyslu, který zahrnuje tisíce opic uvězněných v přeplněných a bídných podmínkách chovných farem Laosu.



Opice byly nalezeny mrtvé ve svých kotcích, jiné byly příšerně vyhublé a trpěly ztrátou srsti a poraněními.

Makak jávský je v současnosti nejvíce obchodovatelný savec uvedený v přílohách CITES. Počty makaků jávských celosvětově exportovaných pro vivisekční průmysl prudce vzrostl z 119 373 (mezi 1999 a 2003) na 261 823 (mezi 2004 a a 2008). Opice jsou exportovány do Vietnamu a Číny, obě země jsou hlavními dodavateli makaků do laboratoří v Evropě, Velké Británii a USA.

Zdroj: http://www.buav.org/article/954/a-buav-investigation-uncovers-shocking-conditions-inside-the-monkey-farms-of-laos

Přečtěte si také: www.svobodazvirat.cz/novinky/letecke-spolecnosti-tam-airlines-a-hainan-airlines-konci-s-prepravou-opic.htm

http://zachrana-zvirat.blogspot.com/2011/05/reserse-buav-ukazuje-transport-primatu.html

čtvrtek 1. března 2012

Poslední lvi

The Last Lions (Poslední lvi) je dokumentární film věnující se hrozbám, kterým dnes čelí lvi v afrických savanách. Před padesáti lety bylo v Africe téměř půl milionu lvů, avšak nyní se jejich počet pohybuje okolo pouhých 20 000. Lvi nejsou na rozdíl od slonů nijak zvlášť chráněni na základě pověření vlády nebo prostřednictvím mezinárodních smluv. Tento fakt je odrazovým můstkem pro filmaře Derecka a Beverly Joubertovi, kteří vědí, že část zisku z turistického ruchu může lvy a jiné velké kočky zachránit před primárními hrozbami, mezi něž patří především pytlačení.

Trailer k filmu můžete shlédnout níže. Film a titulky si můžete stáhnout prostřednictvím uvedených linků na fuckcopyright.blogspot.com/2012/03/last-lions-2011.html.