pátek 23. prosince 2011

Bíglové poprvé na čerstvém vzduchu

Na videu níže můžete vidět devět bíglů, kteří celý svůj život byli zavřeni ve výzkumné laboratoři. Tito bíglové nikdy neviděli slunce, trávu či stromy, což sami můžete zaznamenat. Bíglové se z laboratoře dostali ven díky této organizace Beagle Freedom Project.



V USA je každý rok zneužíváno více než 60 000 psů ve vivisekčních laboratořích, v EU pak více než 21 000 psů a v ČR nad 800 psů. Drtivou většinu těchto zneužívaných psů tvoří bíglové. Bíglové jsou v laboratořích nejčastěji zneužíváni při toxikologických testech při nichž jsou tráveni různými farmaceutickými chemikáliemi či agrocehemikáliemi. Bíglové při testech mohou trpět nežádoucími účinky, které vedou k zvracení, průjmu, hubnutí, letargii či selhávání orgánů. Někteří bíglové mohou být na tom tak špatně, že buď zemřou nebo musí být předčasně usmrceni. Bíglové, kteří přežijí testování, jsou zabiti na jeho konci a jejich těla a orgány se pitvají.

Podle veřejného mínění, již často dotazovaní respondenti nesouhlasí s testováním na větších zvířatech, jako jsou psi. Na otázku, zda by vědci měli mít možnost experimentovat na větších zvířatech jako psi a opice pro zlepšení lidského zdraví a pohody, pouze 44% dotázaných Evropanů vyjádřilo souhlas, 37% nesouhlas. Respondenti v ČR ve 41 procentech souhlasili s pokusy na psech a opicích, ve 39 procentech vyjádřili nesouhlas.