neděle 29. dubna 2012

Trápení je opět v plném proudu

Cirkusová sezóna začíná být v plném proudu, což pro mnohé může být potěšující zprávou, avšak existují zde osoby, pro které začíná další etapa života trápení. Těmi osobami jsou zvířata zneužívaná pro cirkusová vystoupení. Tato zvířata jsou od narození drezírována a to i za pomocí násilí, aby předváděla a dělala věci, které jsou pro ně naprosto nepřirozené. Podmínky vytvářené zejména tzv. exotickým zvířatům v cirkusech, též nemají s přirozeností nic společného.

Vzhledem k extrémům doprovázejíc celý život zvířata v cirkusech, zvířata velmi často trpí psychickými poruchami, především pak stereotypním chováním. Stereotypní chování se projevuje neustálým přešlapováním zvířat na místě, pohupováním ze strany na stranu nebo otáčením celým tělem do kruhu (viz. http://youtu.be/Nq1Yw2ebE0o). Zvířata si mohou také vyškubávat srst nebo jinak sebepoškozovat.

Koloběh života zvířat v cirkusech – mnohdy násilná drezura, zajetí v kleci, nátlak v manéži, spolu s únavným a stresujícím cestováním v zajetí maringotkové kleci není vážně pro zvířata normální, ale je pro ně zničující.

Na vědomí je také nutné vzít co se děje se zvířaty pokud již nejsou schopna vystupování v manéži. Protože tato zvířata jsou pro cirkus přítěží, často končí někde osamoceně v malé zašlé kleci, kde si jich nikdo ani skutečně nevšímá (viz. http://zachrana-zvirat.blogspot.com/2009/04/zachrana-moses-samicky-paviana-kterou.html), nebo mohou být zabita.

Jakým způsobem to chodí se zvířaty v cirkusech, můžete vidět na následujícím odkazu - http://www.youtube.com/playlist?list=PLBB7CC8DDE817329C&feature=plcp.

V České republice existuje kampaň za ukončení zneužívání zvířat pro cirkusová vystoupení, která je vedená organizací Svoboda zvířat viz. http://www.cirkusybezzvirat.cz/. Stránky slovenské kampaně na http://stopcirk.blogspot.com/.