pátek 17. června 2011

Britská vláda zablokovala zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech

Aktualizace: Britský parlament jednoznačně volil zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech.

Již v polovině května zablokovala britská vláda zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech ve Velké Británii, a na místo toho navrhla nové nařízení založené na úřední kontrole a licencování všech volně žijících zvířat vystupujících v manéži.

Neschopnost vlády zakázat vystupování volně žijících zvířat v cirkusech, kritizoval bývalý expertní poradce Ministerstva životního prostředí, výživy a záležitostí venkova (DEFRA). Raymod Ings, specialista na životní podmínky slonů, který sloužil osm let v ZOO Forum (nezávislý orgán, který radí vládě v oblasti zoologických zahrad), označil rozhodnutí za "naprosto šílené". Řekl, že cirkusy byly "zásadně nevhodné" při opatrování o slony, kočkovité šelmy, medvědy a další volně žijící zvířata

Debata o vystupování volně žijících zvířat v cirkusech v Británii byla otevřena znovu v dubnu, když utajeně natočené záběry ukázaly zmlácení posledního britského cirkusového slona Anne v cirkusu Bobbyho Roberta vidlemi. Anne byla přemístěna do safari parku. Nicméně, sloni mohou být dováženi do Velké Británie, jako tomu bylo minulý rok, kdy si Great British Circus půjčil tři slony z Německa.

V důsledku sporu s Anne, úředníci sdělili novinám, že ministři chtějí vyhlásit zákaz používání volně žijících zvířat během několika dní. Průzkumy veřejného mínění ukázaly, že 70% veřejnosti podporuje zákaz. Do dneška od svého uvedení, téměř 27 000 lidí podepsalo The Independent on-line petici požadující, aby vláda zavedla zákaz.

Přestože britská vláda tento zákaz zablokovala, zákaz je nadále v jednání. Není tedy vše ztracené. Samotní poslanci naléhají na vládu, aby využila svých pravomocí v rámci Animal Welfare Act 2006 a nařídila zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech bez prodlení.

Zdroj: http://www.independent.co.uk/environment/nature/former-adviser-attacks-circus-animals-failure-2284655.html

http://www.independent.co.uk/environment/nature/mps-praise-independent-campaign-on-circus-animals-2289715.html