čtvrtek 23. června 2011

Ve Španělsku bylo zatčeno 12 aktivistů za práva zvířat

"Protože nemají koho obvinit z nedávných osvobození norků, zatkli několik členů Equanimal a Igualdad Animal, aby španělské hnutí za práva zvířat zkriminalizovali, jak už se to stalo v jiných evropských zemích. Průmysly a nadnárodní firmy, které pro svoje potřeby zneužívají zvířata chtějí zastavit hnutí za zvířata, a tak zde ve Španělsku vidíme začátek represí," prohlásil Moreno, a označil termín "ekoterorismus" za senzacionální.

Ve Španělsku bylo zatčeno 12 aktivistů za práva zvířat. Zatýkání, nařízené soudem v Santiago de Compostela, který akci koordinuje, bylo provedeno v oblastech Baskicka, Madridu, Asturii a Galicii, do jejichž hlavních měst byli zadržení posláni.

(Více informací a aktualizací o celém procesu sledujte na webu spanelsko-podpora.blogspot.com/.)

Policie popsala zadržené jako "radikální ekology, kteří tvoří španělskou odnož Animal Liberation Front", ačkoli organizace Igualdad Animal, do níž patří nejméně tři zadržení, prohlásila, že nemají nic společného s osvobozováními norků, které byly v posledních letech provedeny v Galicii.

"Fronta za osvobozování zvířat (ALF) neexistuje jako skupina sama o sobě, jsou to jednotlivci, jakýkoli člověk, který jde někam, kde jsou zvířata držena, a vezme je odtamtud," říká Javier Moreno, mluvčí Igualdad Animal.

Mluvčí Igualdad Animal prohlašuje, že organizace je legální a že se nedopustili žádných škod během svých rešerší na kožešinových farmách.

Igualdad Animal a další španělské organizace za práva zvířat prováděli v posledních letech "symbolické záchrany" (jedno či malý počet zvířat), dokumentovali na farmách se zvířaty chovanými pro konzumaci či kožešiny, to vše bez zakrývání obličeje a s triky s logem svých organizací.

Zítra (24. června) v 15:30 se proto pořádá demonstrace před španělskou ambasádou (Badeniho 401/4, 170 00 Praha-Holešovice) s výzvou mezinárodního dne solidarity se španělskými aktivisty.

Můžete také podespat online petici na www.thepetitionsite.com/1/free-the-spanish-12---animal-rights-activism-is-not-terrorism-libertad-para-los-activistas/ za propuštění těchto aktivistů.

Zdroj: http://www.veggie-parade.cz/news/110623.htm