sobota 4. června 2011

Pět nejsilnějších faktů o pokusech na zvířatech v USA

Věděli jste, že milióny zvířat - včetně koček a psů, stejných jako těch, s kterými by jste mohli sdílet váš domov – je mučených v laboratořích USA každoročně pro kruté experimenty? I když tato skutečnost může být pro vás překvapivá, níže je pět nejsilnějších šokujících faktů o pokusech na zvířatech, které by jste měli znát:

- 1. Více než 100 miliónů zvířat je otrávených, upálených, zmrzačených a zneužitých jinými způsoby v laboratořích USA každý rok.

- 2. Žádný experiment není nelegální, bez ohledu jak krutý, nepodstatný pro lidské zdraví, zbytečný nebo bolestivý je.

- 3. devadesátpět procent zvířat používaných pro pokusy je vyloučených z jediného federálního zákona, který nabízí nějaký druh ochrany (v USA totiž není tzv. laboratorním králíkům, myším, krysám, potkanům, některým ptákům a jiným podobným zvířatům přidělen status zvířete, v laboratořích je tedy možné jim ubližovat jakýmkoliv způsobem bez právního napadení).

- 4. Dokonce, i když jsou validované „alternativy“ k pokusům na zvířatech k dispozici, zákon nevyžaduje, aby byly používány.

- 5. devadesátdva procent experimentálních léků, které jsou bezpečné a účinné pro zvířata, selhalo v klinických studiích, protože jsou neúčinné nebo nejsou pro člověka bezpečné.

Odhalené hrůzy dějící se za zdmi pokusných laboratoří v USA:



Zdroj: http://www.peta.org/features/top-five-shocking-animal-experimentation-facts.aspx?c=pfs