pátek 23. března 2012

Švýcarsko přijalo zákaz držení delfínů a velryb v zoologických zahradách a mořských parcích

Ve Švýcarsku byl v úterý přijat zákaz držení delfínů a velryb v zoologických zahradách a mořských parcích, a ve středu se senát rozhodl pro zákaz dovozu všech kytovců. K této velkolepé události došlo po veřejném pobouřením, když v létě loňského roku v zábavném parku Land Conny došlo k úmrtí dvou delfínů. Úmrtí těchto delfínů předcházelo úmrtí dalších osmi delfínů v zajetí během pouhých tří let.

Je smutné, že i nadále tři delfíni skákavý jsou uvězněni ve Švýcarsku, a je hlášeno, že tento park, v němž jsou delfíni vězněni, bude provozován jako obvykle letos v létě. Po posledním rozhodnutí senátu, však tato zvířata nemohou být nahrazena jinými delfíny.

V mnoha zemích po celém světě je v zábavném průmyslu zacházeno s delfíny jako s otroky. Přesto je dnes jejich odchyt ve volné přírodě a uvěznění v nádržích obecně považováno za nepřijatelné.

Ve volné přírodě mají delfíni teritoria v pásmu dlouhém až 300 km a mohou uplavat až 1076 km za 20 dnů. Kosatky se mohou ponořit do hloubky 60 metrů a cestovat na vzdálenost 160 km za jediný den. Delfíni a kosatky mají komplexní sociální struktury a jsou na vrcholu potravního řetězce.

Život v zajetí v chlorované vodě, modře natřené nádrže vyvolává u kytovců deprese, nemoci a předčasnou smrt, někdy sebevraždu. Rick O'Barry, který se stal hlavním cvičitelem delfínů pro televizní seriál Flipper a našel způsob, jak se s delfíny dorozumívat, jak je naučit, co mají dělat a díky jeho práci získal poté seriál Flipper popularitu, popsal v dokumentu „The Cove“ smrt jedné delfínky zneužívané v seriálu Flipper se slovy: „Byla opravdu nešťastná, cítil jsem to, viděl jsem to, v mém objetí spáchala sebevraždu. Sebevražda je silné slovo, ale musíte pochopit, že delfíni a velryby nedýchají automaticky bez přemýšlení jako my lidé. Každý nádech je řízen vědomím. Kdykoli se jejich život stane neúnosným, mohou ho ukončit tak, že se již nenadechnou. A v této souvislosti používám slovo sebevražda. A ona to tak udělala. Doplavala do mého náručí, podívala se mi přímo do očí, nadechla se... a už se nenadechla podruhé.“

(Dokumet „The Cove“ by měl každý shlédnou. Možná tak pochopí co se skrývá za životem kytovců v zajetí a pozná, jak se Rick O'Barry po zmíněné tragédie zcela změnil a ihned přestal s drezurou delfínů.)

Zdroj: http://www.swissinfo.ch/eng/swiss_news/Dolphins_no_longer_to_be_kept_in_captivity.html?cid=32293912, http://www.animalequality.net/news/372/great-week-dolphins-switzerland