úterý 5. června 2012

Brutální lov tuňáků v Carlforte

Organizace Igualdad Animal/Animal Equality zveřejnila záběry z rešerše, která odhaluje brutální lov tuňáků obecných, který se odehrává každý rok od přelomu května a června v Carloforte – pobřeží ostrova San Pietro v jihozápadní Sardinii.

Tuňáci jsou ve Středozemním moři většinou chyceni do mobilních pastí, ale tradiční lov tzv. tonnara je stále provozován. Zveřejněné záběry ukazují různé fáze zabíjení: zejména, jak jsou zoufalí a panikařící tuňáci nakupeni jeden na druhým, zraňují se během odchytu, nebo jak jsou násilně udeřeni harpunou a odvlečeni do lodi, poté bodnuti do srdce a udušeni a vykrváceni k smrti.



Pomoci k ukončení tohoto brutálního lovu tuňáků můžete prostřednictvím následujících stránek www.animalequality.net/petitions/?page_id=4, na nichž naleznete již předepsaný email, v němž požádáte magistrát města Carloforte, Mezinárodní komisi pro ochrnu tuňáků (ICCAT), Evropskou agenturu pro kontrolu rybolovu (EFCE) a Evropský parlament, aby byl ukončen krutý lov tuňáků a zakázán lov tuňáků ve světě.

Tuňáci obecní jsou ohroženým druhem, protože jich lidé zkonzumují více, než je udržitelné. Již před třemi lety řekl Sergi Tudela z odboru Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zabývajícím se rybolovem a životním prostředím ve Středomoří, že: "K ochraně stavu tuňáků je třeba přerušení rybolovu a pozastavení mezinárodního obchodu s touto rybou.". Greenpeace také nedávno zveřejnila video o obětech lovu tuňáků, tentokrát v Tichém oceánu viz. www.greenpeace.org/czech/cz/news/sokujici-video-obeti-lovu-tunaka-jsou-i-zraloci-a-velryby/.