středa 1. července 2009

Nizozemsko se uchyluje k zákazu chovu zvířat pro kožešiny

Přestože je Nizozemí třetím největším producentem kožešiny z norků, dnes 30. června 2009 bylo dosaženo historického průlomu v nizozemské politice. Tamní parlament ve většině hlasoval pro úplný zákaz chovu norků pro produkci kožešiny.

Již od roku 2008 v Nizozemí panuje zákaz chovu lišek a činčil pro produkci kožešin. Z praktického hlediska by se tímto dnešní rozhodnutí mohlo stát úplným zákazem chovu všech kožešinových zvířat na farmách po celém Nizozemí.



Zákaz byl nizozemským parlamentem odhlasován hlavně z etických důvodů a měl by vejít v platnost v roce 2018. Důvodem této desetileté lhůty je přeorientování chovatelů kožešinových zvířat na jiné zemědělství. O tom, zda-li tento zákaz přijde v platnost bude nyní rozhodovat nizozemský senát - očekává se, že toto rozhodnutí učiní na podzim.

Tohle je velkým úspěchem pro kampaň Bont voor Dieren. Tato nizozemská kampaň se roky zaměřuje na ukončení chovu zvířat pro kožešiny v Nizozemí a zvyšuje podvědomí veřejnosti v otázkách krutosti a nedostatku sociální péče na kožešinových farmách.

Rozhodnutí nizozemského parlamentu by se mohlo stát hybnou silou pro jiné státy. Dánsko nedávno zakázalo chov lišek pro kožešiny a Izrael uvažuje o úplném zákazu chovu zvířat pro kožešinu, tak i o úplném zákazu obchodu s kožešinou.