čtvrtek 8. dubna 2010

Rakouská ostuda - pošlete protestní dopis!

Doplněno 4. května 2011: A ktivisté jsou již zproštěni a státní zástupce se odvolal! Více info na http://www.rakouskaostuda.cz/news.php?article=35.

Dne 21. května 2008 zatkla speciální komanda rakouské policie 10 čelních představitelů tamního úspěšného hnutí na ochranu zvířat, včetně bývalého vědeckého pracovníka na univerzitě v Cambridge. Na aktivisty byla následně uvalena vazba. Rakouské ministerstvo vnitra se chlubilo dopadením zločineckého gangu, který měl mít na zodpovědnost nespočet bombových, plynových a žhářských útoků.

Uvěznění aktivisté však trvali na tom, že části spisů, do kterých směli nahlédnout, byly namísto důkazů o jakékoli trestné činnosti plné popisů jejich občanských aktivit za změnu zákonů a obchodních politik. Jeden z vězňů vyhlásil hladovku a vydržel bez jídla 39 dnů. Případ tvrdě kritizovalo mnoho známých osobností a organizací, včetně Amnesty International a rakouské Strany zelených.

Nyní aktivistům hrozí až pět let vězení a každý z nich bude muset vydat více než 35.000 eur (900.000 Kč) na právní obhajobu. Tato částka jim nebude vrácena, ani kdyby je soud nakonec obžaloby sprostil.

Více informací včetně protestního dopisu na webu www.rakouskaostuda.cz.