pátek 20. března 2009

Rusko chrání tuleně grónské

Ve středu 18. března 2009 Rusko oficiálně zakázalo komerční lov tuleňů v Bílém moři a stalo se první zemí světa, která podnikla tyto vřele uvítané kroky pro život tuleňů. Zákaz zabíjení tuleňů v Bílém moři se vztahuje na tuleně mladších jednoho roku, což je věkové rozmezí, ve kterém jsou zabíjení tuleni pro kožešinu a jiné produkty. Každým rokem bylo v Bílém moři zabito kolem 50 000 tuleňů grónských, ale v budoucnu již kvůli kožešině nezemře ani jeden.

Zákazu předcházely mnohaleté kampaně, včetně ruské kampaně "Zachraňte tuleně", tamní pobočky Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat (IFAW) a masivní demonstrace, které probíhaly ve větších městech po celém Rusku.


Rusko se však rozhodlo ještě více podporovat ochranu tuleňů tím, že bude odkláněna lodní dopravy ze sídlišť tuleňů grónských v Bílém moři. Odklánění lodní dopravy nutné k ochraně tuleňů, navrhovali ekologové a vědci IFAW mnoho let. Vědci z IFAW konstatují, že odklonění lodní dopravy ze sídlišť tuleňů je důležité rozhodnutí k ochraně tuleňů grónských v Bílém moři a dodávají, že ročně lodní doprava zabila více než 1000 tuleňů.

Projekt SATELLITE - BASSED TECHNOLOGY

Tento společný projekt iniciovaný společností ScanEx KDR a ruskou IFAW je zaměřen na ochranu tuleňů grónských v Bílém moři. V březnu 2009, ScanEx společně s IFAW spustili v Bílém moři projekt satelitního-monitorovacího sledování lodní dopravy přes ledová pole s výskytem tzv. školek tuleňů. IFAW v roce 2007 až 2008 vedla operaci, výskytu tuleňů grónských v Bílém moři a na základě těchto dokumentů z operace IFAW, byly určené lokality pro satelitní monitoring a místa pro odklonění lodní dopravy. ScanEx svojí pomocí IFAW, výrazně přispěl k ruské kampani "Zachraňte tuleně".