sobota 26. března 2011

Mulesing, mrzačení ovcí v Austrálii

Většina ovčí vlny na světě pochází z Austrálie. Nejčastěji jsou pro vlnu v této zemi chované ovce plemena merino, které jsou specificky chované tak, aby měly vrásčitou kůži, což znamená více vlny na zvíře.

Nepřirozená přemíra vlny způsobuje mnoha ovcím kolaps a dokonce i smrt přehřátím během horkých letních měsíců, a vrásky shromažďují moč a vlhkost. Vlhkost přitahuje mouchy, které kladou vajíčka do záhybů kůže. Larvy vylíhlé z těchto vajíček způsobují ovcím ošklivou zánětlivou kožní chorobu zvanou myiáza.


Pro prevenci myiázy používají australští farmáři brutální metodu nazvanou "mulesing", při které jsou násilně svázaným a přivázaným ovcím ke kovovým tyčím bez jakéhokoli utlumení bolesti odřezávané velké kusy kůže od konečníku, nebo je infikovaná část kůže zasvorkována a čeká se až odumře a odpadne. Mulesing je velmi surový pokus, jak vytvořit kůži, která nebude přitahovat mouchy.


Mrzačení ovcí není jen velmi kruté, ale je to také neefektivní. Mnoho ovcí, které podstoupily zmrzačující mulesing, stále trpí bolestivou myiázou.

Pro představu, kvůli myiáze zemře každý rok v Austrálii přes 3 milióny ovcí. Mulesing tedy musejí podstupovat milióny ovcí.

Pomozte tím, že pošlete australským zákonodárcům výzvu toto děsivé utrpení ukončit na https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=3082.



Pomozte i tím, že nebudete kupovat a používat ovčí vlnu a produkty z ní vyrobené.