sobota 29. května 2010

Sloni v cirkusech


Tréning a tragédia - Slony v cirkusoch from Anti Copyright on Vimeo.

Za kulisami, trenér slonů Tim Frisco učí rádoby trenéry jak být dominantním slonům a jak je donutit, aby vykonávaly cirkusové triky. "Zatni do nich ten hák. Když je budeš slyšet křičet, můžeš si být jistý, že máš jejich pozornost." Slon troubí v agónii, když mu Frisk tzv.bullhooks, což je ostrý železný hák se špičatým koncem, roztrhne jeho citlivou kůži. Frisco, trenér slonů v cirkuse Carson a Barnes, se naučil tomuto řemeslu od svého otce, který je bývalým trenérem pro cirkusy Ringling Bros. a Barnum a Bailey Circus.

Faktem je, že zvířata přirozeně nejezdí na kolech, nestojí na svých hlavách, nebalancují na míčích a neskákají přes ohnivé kruhy. Abyste je donutili vykonávat tyto matoucí a fyzicky nepohodlné triky, trenéři používají biče, úzké obojky, náhubky, elektrické bodáky, háky a jiné bolestivé nástroje tohoto řemesla.

Tleskáme artistům na vysunutých hrazdách, žonglérům, klaunům, chodcům po lanech a akrobatům. Ale nechme zvířata napokoji. Švédsko, Rakousko, Kostarika, Indie, Finsko a Singapur zakázaly nebo omezily využívání zvířat v zábavným průmyslu - je načase, aby USA (a Slovensko a Česko) udělali to samé!

Zdroj: www.stopcirk.tk.