čtvrtek 20. května 2010

Kašny ve Švédsku přes noc obsadili norci

V noci na dnešek umístili ochránci zvířat z organizace Djurrattsalliansen (Aliance za práva zvířat) přes 40 norků do kašen ve 25 městech po celém Švédsku. Vedle norků postavili cedule s nápisem "Norci chtějí žít ve vodě, ne v klecích". Podívejte se na fotografie.

Ochránci se snaží upozornit na fakt, že norek je napůl vodní živočich, který ve volné přírodě žije v blízkosti vod a odepřením přístupu k vodě na farmách velmi trpí. Například v nově přijatých standardech pro chov tzv. kožešinových zvířat v Německu (z r. 2006) je stanoveno, že norek musí mít k dispozici vodní nádrž. To ovšem v praktické rovině není reálné a ve svém důsledku toto nařízení znemožňuje jejich chov. Na farmách nelze uzpůsobit podmínky pro chov tzv. kožešinových zvířat tak, aby odpovídaly jejich etologickým potřebám a aby zvířata netrpěla.

Ve Švédsku funguje v současné době okolo 75 farem s chovem norků. Kvůli kožešinám zde zahyne přibližně 1,5 milionu norků a 2 000 činčil ročně. Například lišky se ve Švédsku již delší dobu nechovají, neboť zde byly v roce 2001 velmi zpřísněny standardy pro jejich chov, který se za nových podmínek již nevyplatí. Nyní se švédské organizace na ochranu zvířat snaží prosadit zákaz chovu všech tzv. kožešinových zvířat. I Vy můžete přispět - stačí podepsat elektronickou petici.

Zdroj: www.protisrsti.cz