pondělí 18. dubna 2011

Norsko směřuje k zákazu kožešinových farem

- 300 farem s norky a liškami bude uzavřeno v případě, že konečné hlasování o zákazu kožešinových farem v norském parlamentu bude úspěšné.

- Norská Labouristická strana, která je většinová ve vládě, podpořila zákaz 170 hlasy ve prospěch a 125 proti.

- Tamní aktivisté za práva zvířat oslavují tento výsledek jako kýžený během tříleté kampaně.



Za poslední tři roky norská organizace Network for Animal Freedom, společně s norskými médii, odhalila chov tzv. kožešinových zvířat, ukazovala zvířata v kleci, která trpí otevřenými ranami, oční infekcí, amputací končetin; a hnijící těla mrtvých zvířat v klecích. Během této doby, polovina tamních kožešinových farem byla uzavřena a veřejné mínění se změnilo díky zveřejňování postupných rešerší.

Jedním z velkých úspěchů kampaně byla změna v postoji většinové Labouristické strany, která se nyní přiklání k uzavření kožešinových farem. Na posledním sjezdu Labouristické strany, 170 delegátů hlasovalo pro zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat, zatímco menšina (125 delegátů) hlasovala pro jejich pokračování. S rozhodnutím se ztotožňuje i norský premiér Jens Stoltenberg, který byl dříve proti zákazu.

Labouristická strana, která získala nejvíce křesel v posledních volbách v roce 2009, v současnosti tvoří koaliční vládu se Socialistickou levicovou stranou, která je ve prospěch uzavření kožešinových farem již 10 let, a strana Centrum nebo Agrárníci jsou proti zákazu.

Mluvčí kožešinového průmyslu nazvala toto rozhodnutí za nešťastný den, nejen pro průmysl, ale také pro většinu vládnoucí strany, a lituje, že Labouristická strana se obrací zády k zemědělcům.

(Na videu v textu jsou poslední zveřejněné záběry z norských farem.)

Krátký dokument o norských kožešinových farmách můžete vidět na vimeo.com/17416688.

Zdroj. http://www.animalequality.net/news/norway-point-banning-fur-farms