středa 13. dubna 2011

Vybíjení tuleňů v Kanadě

Přes všechno úsilí aktivistů na ochranu zvířat a dalších miliónů zainteresovaných ukončit komerční lov tuleňů v Kanadě, kanadská vláda nehodlá nic ukončit a znovu letos začala masakrovat tuleně.

Co je ještě horší, i navzdory oslabenému trhu s výrobky z tuleňů, kanadská vláda navýšila kvótu pro lov tuleňů na 468 200, což je o 60 000 tuleňů více než v loňském roku. V loňském roce kanadská ministryně rybolovu Gail Shea stanovila kvótu na 330.000, ale lovci nakonec zabili přes 66 000 tuleňů.

V důsledku klimatických změn navíc dochází v Kanadě k velkému tání ledu, což spolu s letošním vybíjením tuleňů, může mít za následek smrt až 80% letos narozených tuleňů.

Podivné je, že kanadská vláda navyšuje kvóty pro lov tuleňů od doby, kdy byl v Evropské Unii přijat zákaz obchodování s výrobky z tuleňů. Jakoby tohle měla být jaká si odplata kanadské vlády - v níž jsou rukojmí bezbranní tuleni - za to, že se ochráncům zvířat a milovníkům tuleňů podařil prosadit právě tento zákaz.

Excesů se před přijetím zákazu obchodu s výrobky z tuleňů kanadská vláda dopouštěla již v minulosti. Bezprostředně po přijatém zákazu v Evropské Unii, kanadská guvernérka na protest snědla syrové tulení srdce a za nedlouho poté si celá kanadská vláda nechala naservírovat tuleně na talíř.

Smutné záběry z letošního komerčního vybíjení tuleňů v Kanadě, můžete zhlédnout níže.

Další informace na www.svobodazvirat.cz/novinky/opet-nastal-cas-lovu-tulenu.htm nebo www.hsi.org/issues/protect_seals/.