čtvrtek 17. září 2009

Eukanuba & Iams: psí a kočičí potraviny krutosti

Obrázek šťastných psů pobíhajících na poli v reklamách společnosti Iams je na hony vzdálen od reality v laboratoři, kterou společnost Iams využívá k provádění výzkumu potravin. Tajná spolupracovnice organizace PETA (People for the ethical treatment of animals) působila v laboratoři a odhalila tyto skutečnosti:

• Dělníci se zmiňovali o psech, kteří leží mrtví ve svých klecích.

• Tmavé psí boudy podobné vězeňským kobkám, ve kterých je v létě vedro k zadušení a v zimě mráz.

• Psi donekonečna obcházejí svá malá vězení, trpí samotou a nudou.

• Psi naskládaní na studenou betonovou podlahu po zákroku, při kterém jim byly odstraněny velké části stehenních svalů.

• Hrdly psů byly prostrčeny hadice, aby byly nuceni polykat rostlinný olej.

• Psi s tak zanedbaným zubním kamenem, že kousání je pro ně bolestivé.

• Veterináři s neodpovídající kvalifikací a bez zkušeností v provádění invazivních zákroků.

Zástupci společnosti Iams viděli zvířata ve strašlivých podmínkách - a neudělali pro ně nic. Nereagovali dokonce ani na prosby spolupracivnice PETA, že by psi měli dostat podložky na odpočinek, hračky a společnost, protože je zoufale potřebují.

K její hrůze ředitel laboratoře nařídil, aby psům byly odstraněny hlasivky, protože ho jejich vyděšené a osamělé štěkání popuzuje. Když organizace PETA zveřejnila toto svědectví, zástupci společnosti Iams lhali a tvrdili, že neměli vůbec ponětí, jaké jsou podmínky v laboratoři. Přitom ji pravidelně navštěvovali jejich vlastní zaměstnanci!

Společnost Iams poté styky s laboratoří přerušila. Ovšem společnost Iams a její vlastník, společnost Procter & Gamble (P&G), stále obchodují s desítkami externích laboratoří, které mohou být právě tak špatné jako ta, ve které PETA provedli průzkum. Společnost Iams provádí také výzkumy na psech a kočkách na svém vlastním pracovišti, do něhož zástupcům organizace PETA zakazuje přístup.

Máte-li rádi psy a kočky, nekupujte výrobky společnosti Iams a Eukanuba. Kupujte pouze potraviny pro psy a kočky, které jsou zkoušeny doma, a ne v laboratoři. Seznam společností najdete na internetové stránce IamsCruelty.com.

Na videu níže můžete vidět záběry z utajeného šetření: