neděle 22. ledna 2012

Mary Kay, L´Occitane a Yves Rocher byl odebrán certifikát HCS

Kosmetickým společnostem Mary Kay, L´Occitane a Yves Rocher byl odebrán certifikát HCS (Humánní kosmetický standart). To znamená, že už nepatří mezi kosmetiku netestovanou na zvířatech.

Certifikát HCS byl těmto kosmetickým společnostem odebrán proto, že odmítly přestat vyvážet své výrobky do Číny. Čína je jedinou zemí, ve které je povinné testovat kosmetiku na zvířatech, včetně kosmetiky dovážené z jiných zemí. Více informací v článku "Testování kosmetiky v Číně".

HCS - Humánní kosmetický standart

Humánní kosmetický standard je jediný mezinárodně platný certifikát, který umožňuje spotřebitelům jednoduše identifikovat a nakupovat kosmetické přípravky a prostředky pro domácnost, které nebyly testovány na zvířatech. Pro získání HCS, nesmí společnost provádět pokusy na zvířatech a ani si zadávat objednávky za tímto účelem. Dále musí stanovit Datum ukončení testování na zvířatech (tzv. DUTZ), po kterém již nesmí používat složky otestované na zvířatech. Je to jediný systém, který požaduje po společnostech, aby umožnily nezávislou kontrolu a opakovaně na vyžádání prokazovaly, jakým způsobem testují své produkty, včetně složek, ingrediencí a přísad produktů. Jedině tak je zajištěno, že bude společnost dodržovat svůj odmítavý postoj k testování na zvířatech a přísná kritéria HCS.

V ČR je HCS řízen Svobodou zvířat, v Evropě Evropskou koalicí za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE), v USA a v Kanadě pak Koalicí pro spotřebitelské informace o kosmetice (The Coalition for Consumer Information on Cosmetics). Britská Unie za zrušení vivisekce (BUAV - British Union for the Abolition of Vivisection) navíc v roce 2003 zahájila obdobný program HHPS (Humane Household Products Standard), týkající se prostředků pro domácnost. Více informací na www.netestovanonazviratech.cz.

Podepiště petici za ukončení prodeje toaletních potřeb a kosmetiky testované na zvířatech v EU

Evropské organizace na ochranu zvířat spustily kampaň za ukončení prodeje toaletních potřeb a kosmetiky v EU, která byla krutě testována na zvířatech. Součástí kampaně je celoevropská petice, kterou můžete podepsat na www.nocruelcosmetics.org. Více informací na http://pokusynazviratech.cz/novinky/32-4-reknete-ne-krute-kosmetice-v-evrope.htm.