pátek 18. června 2010

Evropská kosmická agentura se staví proti pokusům na opicích v rámci projektu Mars 500

Evropská kosmická agentura (ESA) se postavila proti plánovaným pokusům na opicích v rámci projektu Mars 500, které by měly zahrnovat stimulaci vesmírného záření. Stalo se na základě nátlaku organizace Animal Defendres International (ADI).

ADI kontaktovala Evropskou kosmickou agenturu, vyzvala ji, aby se vzdala pokusů na opicích a upozornila na fakt, že by takovéto pokusy mohly být nezákonné v rámci právě novelizované evropské směrnice o ochraně zvířat používaných pro pokusy a jiné vědecké účely. Směrnice by již neměla dovolovat provádět pokusy na zvířatech, pokud jsou k dispozici metody bez využití zvířat a není pokus zásadním pro biomedicínský výzkum.

ADI k tomuto úspěchu také dopomohla organizace Anti Dierproeven Coalitie (ADC), která je partnerskou organizací ADI v kampani proti pokusům na opicích v rámci projektu Mars 500. Anti Dierproeven Coalitie organizuje demonstrace v Nizozemsku a přitahuje tamní TV zpravodajství k této kampani.

I přes tento úspěch však pokusy na opicích mohou být uskutečněny. Ruská federální kosmická agentura, jejíž partnerem v projektu Mars 500 je ESA, totiž trvá na pokusech na opicích a dokonce má v úmyslu v budoucnu některé opice vyslat přímo na Mars.

Zdroj: www.savetheprimates.org

Action: Please write polite letters to the following –

President Vladimir V. Putin, Ilinka Str, No 23, 103132, Moscow, Russia.

Mr Yury Fedotov, Ambassador of the Russian Federation, 13 Kensington Palace Gardens, London W8 4QX.

Igor Ushakov, Director of the Institute of Biomedical Problems RAS, Address: 76-A Khoroshevskoe highway,123007 Moscow, Russia. Email: iushakov@imbp.ru.

Ask them to help end the Roscosmos Mars 500 monkey experiments. Point out that the European Space Agency, the partner in Mars 500, has said the tests are unnecessary.