úterý 18. ledna 2011

Řekněte NE kruté kosmetice v Evropě!

HC Orange č. 1 je složka používaná do barev na vlasy. Tato složka byla značně testována společností Proctor & Gamble v roce 2005.

Jeden z testů zahrnoval násilné krmení březích potkanů každý den po dobu dvou týdnů. Na konec testu byli potkani zabiti a jejich nenarozené děti zkoumány.

Potkani dostávali tak velké množství této látky, které je doslova změnily v oranžovou.

Studie uvádí, že srst potkanů, ocasy a moč byly oranžovo červené a jejich výtoky z úst a vagíny byly červeno oranžové. Poté, co byli potkani zabiti, vivisekční vědci zjistili, že jejich orgány byly žluto oranžové.

Ačkoliv se tento experiment konal před rokem 2009, kdy byly kosmetické testy na zvířatech zakázány v EU (mimo třech pokusů: testy toxicity po opakované dávce, toxikokinetiky a reprodukční toxicity), podobné experimenty budou pravděpodobně stále prováděny mimo EU a kosmetika takto testovaná prodávána k tomuto dni v EU.

Zdroj: http://www.buav.org/

Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE), evropské sdružení organizací za práva zvířat, spouští novou kampaň za ukončení prodeje toaletních potřeb a kosmetiky, která byla krutě testována na zvířatech. Tuto kampaň vede v České republice členská organizace ECEAE Svoboda zvířat. Svoboda zvířat vyzývá známé osobnosti, politiky, kosmetické společnosti i veřejnost, aby kampaň podpořili podpisem nové celoevropské petice s názvem Řekněte NE kruté kosmetice (Say no to cruel cosmetics – www.nocruelcosmetics.org).

V České republice kampaň podpořila kosmetická společnost Manufaktura.

Od roku 2013 má v EU platit zákaz prodeje veškeré nové kosmetiky a toaletních potřeb, které byly testovány na zvířatech mimo země EU. Úředníci však nyní zvažují posunutí tohoto termínu, a to přes masivní odpor veřejnosti a existujícímu zákazu testování kosmetiky na zvířatech v rámci EU. Pokud bude zákaz prodeje odsunut, mohlo by to znamenat dalších 10 let, během nichž budou kvůli kosmetice prodávané v EU vystaveny injekcím, trávení plyny, násilnému krmení a zabití tisíce králíků, morčat, myší a potkanů.

Barbora Večlová ze Svobody zvířat tvrdí: „Je nepřípustné, aby byla v dnešní moderní době pro testování nové kosmetiky stále používána zvířata. Odmítáme snahu Evropské komise odsunout termín zákazu, a navíc ke stávajícím výjimkám přidat další dva testy na zvířatech.“

Petici můžete podepsat na http://www.nocruelcosmetics.org/sign_up.php.

Více informací na http://www.pokusynazviratech.cz/.