pátek 27. května 2011

Závěrečná zpráva expertů EU doporučuje odložit zákaz testování kosmetiky na zvířatech

Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE) vyjádřila obrovské zklamání nad obsahem závěrečné zprávy expertů EU týkající se alternativních metod k testům kosmetiky na zvířatech. Závěry ve zprávě se nezměnily od první verze zveřejněné v roce 2010. ECEAE je přesvědčena, že zpráva zůstala příliš negativní v názoru na dostupnost alternativ, které by vedly k nahrazení testů na zvířatech.

Zpráva uvádí jak názory mnoha odborníků napříč EU o stavu alternativních metod, tak možnosti nahrazení testů na zvířatech v budoucnosti. Vypracování zprávy bylo zadáno Evropskou komisí, aby ji usnadnila rozhodnutí o tom, zda navrhnout prodloužení termínu zákazu pro dovoz a prodej kosmetiky testované na zvířatech mimo EU. Tento zákaz je zatím stanoven na rok 2013. Testování kosmetiky na zvířatech je v EU zakázáno od roku 2009, ale prodej kosmetiky obsahující složky testované na zvířatech mimo EU je stále povolen. Úplný zákaz uvádění takovéto kosmetiky na trh má začít platit právě v březnu 2013.

Ve zprávě se uvádí, že alternativy ke dvěma testům na zvířatech (senzibilizace kůže a toxikokinetika) nebudou k dispozici dříve než v roce 2017 a že termín pro nahrazení tří dalších testů se nedá předpovědět.

ECEAE předložila rozsáhlé připomínky k první podobě této zprávy zveřejněné již v červenci minulého roku a je zklamána tím, že závěry zůstaly stále stejné. Členská organizace ECEAE ve Velké Británii, BUAV (Britská unie pro zrušení vivisekce), nedávno předložila svou vlastní detailní vědeckou zprávu nastiňující možnosti testování bez zvířat, které jsou v současné době dostupné nebo ve vývoji. Tato zpráva ukazuje, že neexistuje žádný důvod pro odložení zákazu. Odklad zákazu neurychlí vývoj a přijetí alternativních metod bez zvířat. Spíše zachování termínu zákazu může pomoci urychlit rozvoj nových alternativ – a tím zachránit životy tisíce zvířat po celém světě.

Přečtěte si zprávu BUAV o dostupnosti alternativních metod (v angličtině) - http://www.buav.org/_lib/userfiles/files/BUAV_ScienceReport-SCREEN.pdf.

Podepište petici za zachování termínu zákazu testování kosmetiky na zvířatech - http://nocruelcosmetics.org/sign_up.php?lang=czech-republic.

Další možnosti, jak pomoci zvířatům v laboratořích, najdete na http://www.pokusynazviratech.cz/jak-pomoci.htm.

Další informace k tomuto tématu najdete na http://www.pokusynazviratech.cz/projekty/obeti-krasy/reknete-ne-krute-kosmetice-v-evrope.htm.

Článek převzat od o.s. Svoboda zvířat (www.svobodazvirat.cz).