pátek 27. května 2011

Rešerše BUAV ukazuje transport primátů pro výzkum předními leteckými společnosti

Aktualizaváno 29. listopadu 2011: Na webu Svobody zvířat v novinkách najdete nově odhalené letecké společnosti, které nedávno přepravily stovky opic do destinací po celém světě, aby byly použité při pokusech nebo testování viz. http://www.svobodazvirat.cz/novinky/buav-odhalila-dalsi-prepravu-opic-leteckymi-spolecnostmi.htm.

Záznam přepravy 120 makaků leteckou společností Air France z Vietnamu do laboratoří Covance v USA.



BUAV (Britská unie za zrušení vivisekce) vyzývá všechny letecké společnosti, aby zastavily transport primátů pro výzkumný průmysl na základě rešerše, která odhaluje transport opic předními leteckými dopravci do laboratoří po celém světě, včetně těch v Evropě a USA.

Mezi nedávné odhalené transporty primátů patří:

- Air France přepravila 120 opic z Vietnamu do USA pro Covance Research Products (květen 2011)

- tato letecká společnost také přepravila 100 opic do Francie pro Centre de Primatologie (březen 2011)

- Vietnam Airlines přepravily 80 opic z Vietnamu pro Belgrave Services, dealera primátů ve Velké Británii (únor 2011)

Tajný film od BUAV (video výše) ukazuje řadu malých beden, v nichž v každé je uvězněna opice, naskládaných na sebe na nákladní vozíky, které čekají na uložení do nákladních prostorů letadel společností Air France a Vietnam Airlines.

Mezi jiný hlavní osobní letecký dopravce, kteří hrají roli v krutém obchodu s primáty pro výzkum, patří Air Canada, jež přepravuje opice z Číny do laboratoří v Kanadě, a China Southern Airlines a China Eastern Airlines přepravujíc opice z jihovýchodní Asie do USA.

Ředitelka speciálních projektů Sarah Kite z BUAV řekla: "Cestující byli šokováni, když se dozvěděli, že opice, předurčené trpět a umírat v laboratořích, jsou vězněny v bednách uvnitř nákladního prostoru letadla při jejich letu, doslova pod jejich nohama."

Mezinárodní obchod s primáty pro výzkum způsobuje velké utrpení mnoha tisícům opic každý rok. Letecké společnosti hrají klíčovou roli při přepravě opic od dodavatelských zařízení v zemích jako je Vietnam, Mauricius, Barbados, China nebo Kambodža. Opice, z nichž jsou některé odchyceny ve volné přírodě, jsou vytrženy ze svých rodinných uskupeních, zabaleny do malých dřevěných beden a cestují jako náklad, především osobní leteckou dopravou, na extrémně dlouhé cesty do výzkumných laboratořích po celém světě.

BUAV má vliv v přesvědčování stále více leteckých společností, aby se distancovaly od této krutosti. Mezi letecké společnosti, které již nepřepravují primáty pro výzkumné laboratoře patří British Airways United Airlines, Virgin Atlantic, Northwest Airlines, Qantas Airways, South African Airways, Delta Airlines, Qatar Airways, Eva Air and China Airlines. Dnes existuje už jen malý počet osobních leteckých společností, které se i nadále podílejí na tomto špatném podnikání.

Záběry BUAV z Nafovanny, jedno z největších chovných center s primáty (až 30 000 primátů je zde odhadem chováno) na světě, nacházejíc se ve Vietnamu, odtud s největší pravděpodobností pochází většina opic přepravovaných Air France do výzkumných laboratoří.



Záběry organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) z jedné laboratoře patřící nadnárodní společnosti Covance, pro níž Air France přepravovala primáty v květnu 2011. (Covance minulý rok dovezla do USA 8430 opic, čím se stala největším primátů v USA.)



Podpořte kampaň BUAV psaním dopisů/emailů aerolinkám, aby ukončily transport primátů, na www.buav.org/take-action/send-a-letter/cargo-for-cruelty. Vzorový dopis "Suggested text for letter", který najdete po přechodu na odkaz, můžete zaslat na všechny emaily nebo adresy uvedené pod "Airline Addresses".

Air France můžete také přes email zaslat text, který najdete na www.airsouffrance.fr/en/air-france/20110324_mailing.html, text pod "Sample Letter:--" na emaily uvedené pod "Emails (block of 15 at the bottom of the page):--".

Podepište petici na www.thepetitionsite.com/1/stop-air-france-shipping-primates/.

Příští týden bude globální týden akcí proti Air France, právě kvůli přepravě primátů pro výzkumné laboratoře, více se můžete dozvědět na www.airsouffrance.fr/en/.



Zdroj: http://buav.org/article/739/new-buav-investigation-reveals-major-airlines-shipping-monkeys-for-research

http://www.airsouffrance.fr/en/air-france/20110519_primate-flights.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Nafovanny