úterý 3. listopadu 2009

Komerční lov tuleňů v Novém Skotsku

Vláda Nového Skotska (nejvýchodnější pobřežní provincie Kanady) oznámila svůj záměr upravit zákon o ochraně chráněné oblasti zvané Scaterie Island. Důvodem této změny zákona je oficiálně povolit komerční lov tuleňů na ostrově Hay Island.
Ostrov Hay Island je součástí chráněné oblasti Scaterie Island, což je velký zalesněný ostrov v Atlantském oceánu u nejvýchodnějšího cípu Cape Breton v Novém Skotsku.

V posledních dvou letech bylo na ostrově Hay Island zabito tisíce tuleňů kuželozubých pro jejich kožešinu. Skupiny tamních ochránců zvířat říkají, že ostrov Hay Island je součástí chráněné oblasti Scaterie Island a podléhá tak zákonu Nového Skotska o ochraně chráněných oblastí. Zákon o ochraně chráněných oblastí stanovuje, že žádná fyzická osoba nesmí poškozovat, ničit nebo odcizit jakýkoliv fyzický objekt živý či neživý, včetně rostlin a zvířat z chráněné oblasti. Vláda Nového Skotska se však dnes snaží revidovat své vlastní právní předpisy a chce legitimizovat zabíjení tuleňů kuželozubých pro komerční účely na ostrově Hay Island.

Zástupci Mezinárodní humánní společnosti (HSI) a Atlantic Canadian Anti-Sealing Coalition mají dokumentovaný komerční lov tuleňů na Hay Island z roku 2008. Pozorovatelé tehdy zaznamenali 1261 zabitých tuleních mláďat během tří dnů. Tuleni tehdy byli ubiti tzv. hakapikem (což je těžký obuškovotý nástroj zakončen ostrým kovovým hrotem), dřevěnými pálky a někteří jedinci byli dokonce stahováni z kůže kobercovým nožem za vědomí. Vzhledem k nízké populaci tuleňů kuželozubých na ostrově Hay Island, tehdejší zabití více než tisíce tuleních mláďat znamenalo - téměř vyhubení všech mláďat.

Tuleni kuželozubý byli vystavěni extrémnímu lovu v posledním dvou století a stáli tváří v tvář úplnému vyhubení. Zatímco se populace těchto tuleňů pomalu začíná zotavovat, lobbisté kanadského rybářského průmyslu lpějí na tom, aby tuleni kuželozubý byli znovu zabíjeni pro nepotřebný produkt - čím je jejich kožešina. V posledních dvou letech tak bylo zabito 4700 tuleňů na ostrově Hay Island. Tento krok legitimizovat zabíjení tuleňů pro komerční účely v chráněné oblasti Hay Island je také zradou všech obyvatel Nového Skotska. Jelikož kanadský rybářský průmysl již dnes pociťuje dopady bojkotu kanadských mořských plodů ve Spojených státech Amerických a Evropě. Bojkot kanadských mořských plodů jen v USA způsobuje kanadskému rybářskému průmyslu ztrátu více než 750 milionů dolarů a bude pokračovat do úplného ukončení komerčního lovu tuleňů v Kanadě.