neděle 21. března 2010

Kosatka, která zabila svého cvičitele

Před nedávnem svět obletěla zpráva o kosatce, která zabila svého cvičitele v orlandském mořském parku Sea World (Mořský svět). Tato událost byla jistě tragická, ale opravdu jen pro člověka?


Kosatka, která zaútočila na svého cvičitele se jmenuje Tilikum (Tilly). Tilly byl před 25 lety odchycen ve volné přírodě a zajat lidmi ze Sea World, aby v malém bazénku mořského parku strávil celý svůj život a sloužil lidem k zábavě.

Tilly, společně se svých druhem, je největší členem čeledi delfínovití. Ve volné přírodě by žil se svou matriarchální, početnou rodinou s níž by udržoval velmi pozitivní vztahy po celé generace a cestovala společně s ní po celém oceánu. Za jediný den by Tilly procestoval vzdálenost až 150 km, při lovu až 200 km. Místo toho Tilly žije po dobu 25 let každý den v malém bazénku, osamoceně a musí provádět neustále se opakující triky pro pobavení lidí. Frustrace a nuda musí být pro něj nesnesitelná.

Bylo tedy jen otázkou času, kdy se stane tragédie, která se odehrála v orlandském mořském parku. Tilly ovšem není jediná kosatka držená v zajetí. V mořských parcích po celém světě je drženo mnoho kosatek, které prožívají stejně tragický a osamocený život jako Tilly.

Orlandská tragédie nám znovu dokazuje, že držet volně žijící zvířata v zajetí je nebezpečné a život v zajetí pro samotná zvířata je extrémně fyzicky a psychicky namáhavý. Všichni návštěvníci mořských parků, cirkusů a podobných zařízeních, kde vystupují zvířata, by měli dobře zvážit svůj záměr je navštívit. V lidských očích se zvířata mohou zdát být šťastná, ale v jejich duších se může odehrávat opak.

Pokud se chcete o Tilly a kosatkách držených v zajetí dozvědět něco víc, navštivte: http://freetilly.net/.



Online petice Animal Defenders International:

Troškou přispět k lepším zítřkům, můžete také prostřednictvím online petice založenou organizací Animal Defenders International (ADI). Podepsáním petice napomůžete předejít další tragédii a přispět k osvobození zvířat ze zajetí mořských parků. Petici nalezneta na www.thepetitionsite.com/1/FreeTilly.

Výstižný článek na toto téma si můžete přečíst také zde: stopcirk.blogspot.com/2010/02/kosatka-zabila-svoju-trenerku-pred.html.


Zdroj: http://freetilly.net/

Více se můžete dočíst také na http://www.project-syndicate.org/commentary/singer60/Czech.