čtvrtek 7. října 2010

Smuteční pochod na Světový den „hospodářských“ zvířat

V sobotu 2. října 2010 proběhl happening, kterým se aktivisté za práva zvířat připojili k celosvětovým akcím každoročně konaným právě touto dobou, tedy ve Světový den „hospodářských“ zvířat. Akce začala v 15 hodin na Václavském náměstí, odkud se přesunula na Staroměstské náměstí, kde kolem 18 hodiny byla zakončena.

Smyslem této události bylo upozornit veřejnost na utrpení tzv. hospodářských zvířat, a to zajímavou teatrální formou. Celá akce byla pojata jako smuteční obřad, nechybělo zde na padesát účastníků v pohřebních róbách, rakev a svíce. Podstata tohoto shromáždění byla pak odhalena na plachtách s rozměrnými fotografiemi z velkochovů.

Shromáždění připomínali utrpení skotu, prasat a slepic v klecích a podobně. Je třeba upozornit na fakt, že jen během jediné minuty shromáždění bylo zabito 575 krav, 95.224 kuřat, 5109 kachen, 768 koz, 2626 prasat, 1078 ovcí a devět koní.

Happening organizovala iniciativa Veggie Parade, která si klade za cíl vnést mezi širokou veřejnost informace o veganském a vegetariánském způsobu života a podpořit vzájemnou diskuzi.






Zdroj: http://www.veggie-parade.cz/