sobota 5. února 2011

Čína zakázala cirkusy se zvířaty

V úterý 18. ledna 2011 čínská vláda zakázala používání zvířat v cirkusech a některé praktiky týrání zvířat v zoologických zahradách.

V Číně jsou "show" se zvířaty a cirkusy obrovsky populární. Tamních 700 zoo se může chlubit 150 milióny návštěvníky ročně a to v nich není neobvyklé nutit chodit medvědy po laně nebo bít zvířata, dokud nevykonají požadovaný trik.

Praktiky v čínských zoo - podávání živých slepic.
"Zoo v mém městě pořádalo show, kde nutili stát lva na hřbetu koně pro určitý druh akrobatického výkonu zvířat," řekl Xiang Bing, předseda místního sdružení na ochranu zvířat v jižním městě Xiamen. "Také jsem viděl jeden zábavný park, kde opice vypadaly, že mají rány po celém těle. Správce mi řekl, že opice se zranily během živých ukázek opičích bojů," pokračoval.

Čínské cirkusy a zoo se obhajují tím, že jsou zvířata dobře živena a že triky, které se učí jim pomohou stát se "hvězdy".

Naštěstí ale čínská vláda vydala úplný zákaz zneužívání zvířat v přes 300 státních zoologických zahradách, které jsou součástí Čínské zoologické asociace.

Zákaz bude také zahrnovat takové praktiky, jako jsou vytrhávání zubů mláďatům tygrů, aby je mohli turisté bezpečně osahávat, prodej živých slepic, koz a krav, které mohou návštěvníci zoo hodit do výběhu velkých koček a pozorovat, jak je roztrhají nebo prodávání částí těl zvířat v obchodech zoo a servírování jídla v restauracích zoo na talířích vyrobených ze vzácných zvířat.

Nicméně hrůza není úplně u konce, protože velká otázka rýsující se v mysli aktivistů za práva zvířat je, co se stane se zvířaty, která již nebudou pro zoo a cirkusový průmysl potřebná. Někteří říkají, že spousty zvířat bude muset být utraceno, poněvadž jsou po tolika letech mučení na tom velice špatně.

Zdroj: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8266563/China-bans-animal-circuses.html