středa 2. března 2011

Mučení opic kvůli lidské obezitě

Shiva, mladá šestiměsíční opice, která má tělesnou hmotnost dvakrát vyšší než je pro ni přirozené, je společně se čtyřmi tisíci opicemi, většinou makaky rhehus, držena v laboratořích Oregonské univerzity pro zdraví a vědu (resp. v Oregonském národním centru pro výzkum na primátech - ONPRC), aby zde na ní byly prováděné barbarské pokusy, kterými údajně má být nalezena léčba, lék nebo prevence pro lidská civilizační onemocnění jako je obezita a sní spojená cukrovka.

Shiva - oběť pokusů obezity
Včetně Shivy, podstupuje pokusy obezity dalších asi 50 opic. Opice jsou při těchto pokusech zavřené většinou jednotlivě měsíce a roky v malých klecích, je jim odepřen pohyb, jsou každodenně vykrmované tučnou nezdravou potravou a trpí nadměrnou obezitou. Některé opice dostávají každodenní bolestivé dávky inzulínových injekcí, jiné mají ucpané tepny. Jedna z opic zemřela během pokusů na infarkt před pár lety v poměrně mladém věku. Tohle ovšem není vše, některé opice podstupují bolestivý bypass žaludku nebo jsou zabité za účelem zkoumání jejich mozku a slinivky.

Tyto nešťastné opice jsou mučené pro lidská civilizační onemocnění, která jsou do značné míry způsobená životním stylem některých lidí a jejich stravovacími návyky, což je zřejmé i ze slov „vědců“, kteří říkají, že opice vykrmili nezdravou potravou, aby na nich mohli testovat různé způsoby „léčby“.

Petici za ukončení těchto barbarských praktik můžete podepsat na http://www.change.org/petitions/stop-torturing-monkeys-for-human-obesity#?opt_new=t&opt_fb=t.

Šokující pokusy v ONPRC nebyly odhalené poprvé. Marc Bekoff, emeritní profesor ekologie a evoluční biologie na univerzitě v Coloradu, popsal ve své knize „The Emotional Lives of Animals“ (Emocionální život zvířat) pokusy, které byly prováděné na makakovi s číslem 14609 (pro „vědce“ jsou zvířata objekty, proto číslo). Tento makak byl 241krát od roku 1991 až do roku 2000 vystavěn vyvolávání ejakulace za pomocí elektrického proudu. Při pokusech byl samec makaka připoután k židli a do kovových pásků omotaných kolem jeho penisu byl pouštěn elektrický výboj, který vyvolával ejakulaci.

Další zjištění o životě opic držených v ONPRC přinesl americký aktivista za práva zvířat Matt Rosell, který zde byl v utajení zaměstnán od jara 1998 až po léto 2000 (více na http://zachrana-zvirat.blogspot.com/2009/02/oregonske-narodni-centrum-pro-vyzkum-na.html) nebo organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), která v ONPRC provedla čtyřměsíční rešerši v roce 2008 (více o rešerši PETA na http://www.peta.org/features/onprc.aspx).

Článek byl doplněn 7.3. 2011. 

Zdroj: http://www.huffingtonpost.com/marc-bekoff/fat-monkeys-and-fat-lies-_b_828493.html

http://www.nytimes.com/2011/02/20/health/20monkey.html?_r=1&pagewanted=1